Aplankyta sausio 13-osios ekspozicija LRT

Baltupių radijo ir Jaunųjų karių būrelių nariai prie obelisko sausio 13-ąją žuvusiesiems atminti.

Kaip ir kasmet, po Kalėdų atostogų, 2020 metų sausį Batlupių radijo komanda vėl lankėsi Lietuvos radijuje ir televizijoje - LRT. Drauge su Jaunojo kario būrelio nariais ir jų vadu Vidmantu Kuprevičiumi šiųmetėje ekskursijoje dalyvavo 25 baltupiečiai. Svarbiausias viešnagės tikslas - pamatyti sausio 13-osios įvykiams skirtą ekspoziciją, tragiškus įvykius menančius eksponatus, pabendrauti su gyvais to meto liudininkais.

Išsamią ir turiningą ekskursiją po LRT rūmus Konarskio gatvėje Vilniuje vedė gidas Paulius, kuris prieš 29-is metus pats dirbo fotografu ir įamžino daugybę istorinių sausio įvykių. Jis dalijosi savo prisiminimais ir tikrais išgyvenimais, įdomiai bei įtraukiančiai pasakojo Lietuvos radijo bei televizijos istoriją. Jauniesiems kariams buvo įdomu, kaip 1991 metais buvo organizuota pastato gynyba, kaip vyko jo šturmas, o radijo būrelio vaikai žavėjosi pasiaukojančiu žurnalistų darbu lemtingomis visai Lietuvai dienomis.

Baltupiečiai prie LRT badautojų vagonėlio.

Aplankę sausio 13-osios atminimui skirtą obeliską, okupantų armijos išvarytų darbuotojų badautojų namelį bei istorinę ekspoziciją LRT muziejuje, baltupiečiai stebėjosi čia pat eksponuojama senoviška radijo ir televizijos technika, lygindami didžiulius prietaisus - garso pultus, mikrofonus, apšvietimo lempas su šiuolaikine įranga moderniose LRT studijose.

LRT radijo aparatinėje.
Baltupių radijo laidų vedėjams buvo svarbu pamatyti, kaip dirba LRT profesionalai. Radijo eterio operatorės vaikai klausinėjo, kaip reguliuojamas garsas, kaip veikia įrašų transliavimo programa. Čia pamatę daugybę panašumų su Baltupių radiju, moksleiviai įgavo daugiau pasitikėjimo, supratimo, kad visos radijo stotys yra panašios bei pelnė profesionalų pagarbos už domėjimąsi ir išmanymą.

Dvi valandos viešnagės tikrai neprailgo - apžiūrėti visą didžiulį LRT kompleksą reikėtų mažiausiai pusdienio, o viską pačiupinėti, pabendrauti su televizijos žvaigždėmis, žurnalistais ar inžinieriais užtruktų gal net savaitę. Pasibaigus ekskursijai LRT ir grįžtant į Baltupius, mokiniai dalijosi įspūdžiais ir sakėsi tarsi pabuvoję ypatingoje istorijos pamokoje.

 
Baltupiečiai LRT Klasika radijo studijoje.



Komentarai