Nuotolinė užduotis Baltupių radijo moksleiviams bei radijo entuziastams: monitoringas


Vieną žvarbią rudens dieną paskambino Rugilė ir griežtai pasiteiravo:
- Kada pradės veikti mūsų radijas?
- Nežinia, kada baigsis remonto darbai antrame Baltupių progimnazijos aukšte, bet kai tik tapsime naujos Baltupių radijo studijos šeimininkais, nedelsiant kviesime talką ir skubėsime įsikurti bei pasiruošti tiesioginėms transliacijoms radijo bangomis. Teks sujungti daugybę laidų, pasirinkti naują transliavimo programą, iš naujo sukalibruoti siųstuvą ir sukurti naują, ligi šiol dar negirdėtą Baltupių radijo laidų tinklelį.

Miela Rugile, visi Baltupių radijo fanai, nelaukdami, kol užgrius darbai ir neatidėliodami mokymosi paskutinei minutei, išnaudokime šį darganotą rudens laiką radijo labui. Prisimindami nuotolinį darbą, kai tik prasidėjo remontas pavasarį, imkimės klausyti kitų radijo stočių, kol mūsų siųstuvas ilsisi sandėlyje.

Nuolatinis radijo signalų klausymasis plečia pasaulėžiūrą, padeda giliau suvokti radijo dažnius bei programos sudarymo būdus. Kiekviena radijo stotis yra įdomi vien tuo, kad smalsu sužinoti, kas ir kaip ten elgiasi kitoje antenos pusėje ;)

Užduotis:
  • Skirkite mažiausiai 15 minučių kiekvieną dieną (geriausia - tuo pačiu metu) radijo stočių klausymuisi.
  • Pasirinkite bet kurią radijo stotį ir užveskite "Monitoringo žurnalą". Tai yra - atskirame lape užrašome klausymosi laiką, radijo stoties dažnį ir pavadinimą.
  • Toliau, klausydamiesi programos, nuosekliai pagal laiką stulpeliu žymėkime:
  1. Skirtukus - trumpus garsinius intarpus, iš kurių suprantame, kokia radijo sotis ar laida šiuo metu groja eteryje.
  2. Reklamas - trumpos garsinės kompozicijos, reklamuojančios prekes ar paslaugas.
  3. Muziką - radijas, ne tik kalba, bet ir daina, melodija. Galima užsirašyti kūrinio pavadinimą ir atlikėją, jei atpažįstame, pasižymėti, ar daina lietuviška, ar ne ir pan.
  4. Žmogaus balsą - gyvai į mikrofoną kalbantis žmogus yra didžiausia radijo vertybė. Tiesioginė laidų vedėjo, DJ ar reporterio kalba, svečio balsas studijoje arba telefonu reiškia, kad veiksmas vyksta čia ir dabar. Atskirai verta pasižymėti, ar balsas buvo įrašytas, kokiam žanrui priskirtinas kalbėjimas: pasisakymas, pranešimas, interviu, reportažas, diskusija.
  5. Netikėtumai - pati įdomiausia monitoringo dalis, kurie nutinka nuolat, nes nėra to blogo, kuris neišeitų į eterį ;) Būna, kad radijas nutyla (ilgiau nei 7 sekundės eterio tylos, sakoma,  yra pražūtis..), susipainioja įrašai, nuskamba ne ta daina ar reportažas. Juokingiausi radijo prankai randasi tiesioginiame eteryje ir kiekvieną kartą būna nepakartojami.
  6. Girdimumas - užbaigę numatytą radijo monitoringo sesiją, įvertinkime, ar gerai girdėjosi radijo signalas. Radistai dažniausiai naudoja penkių balų sistemą, kur 5 reiškia "girdimumas puikus", o 1 - "kanale daug triukšmo"
Kitą dieną naują monitoringo sesiją pradėkime tuo pačiu laiku, kaip ir vakar. Nusistatykime savo radijo imtuvą nauju dažniu - pasukant Tuning rankenėlę kairėn arba dešinėn - jei turite senovišką radiją - kol išgirsite naują - kitos radijo stoties signalą. Tuomet rašome naują lapą mūsų "Monitoringo žurnale" ir - smagaus klausymosi!

Atsisiųskite monitoringo lapą


P. S. Kuo daugiau tokių monitoringo lapų sukaupsime, tuo daugiau sužinosime apie tai, kaip skamba radijo eteris. Bus aiškiau, kuo skiriasi ir kuo panašios radijo stočių programos - iš to galėsime pasirinkti idėjų, kurdami ir planuodami naują Baltupių radijo laidų tinklelį.

P. S. II Bent trys monitoringo lapai gali atverti duris į naują Baltupių radijo studiją Baltupių progimnazijos moksleiviams - tu gali tapti nauja /-ju Baltupių radijo laidų vedėja /-ju!


Komentarai